Izbor zanimanja

KAKO IZABRATI BUDUĆE ZANIMANjE

Nalaziš se pred izborom zanimanja i škole. Pred tobom je važan korak koji će uticati na tvoju budućnost.

Iako u današnje vreme prvi izbor zanimanja i nije više «izbor za čitav život», to je ipak značajan korak koji bitno utiče na budućnost i može da trasira put za buduće odluke u vezi sa tvojim obrazovanjem ili karijerom.

Došao je pravi trenutak da počneš da razmišljaš o izboru zanimanja. Vreme koje sada uložiš u procenu svojih interesovanja, sposobnosti i drugih ličnih osobina može da ti uštedi mnogo vremena i da ti omogući mnogo više zadovoljstva od učenja i rada u vremenu koje će tek doći.

FAKTORI IZBORA ZANIMANjA

Pravilno odabrano zanimanje je ono za koje pojedinac može da se opredeli i sa uspehom da postiže najbolje rezultate i da ima zadovoljstva.

Da bi se pravilno izabralo zanimanje neophodno je voditi računa o sledećim faktorima:

INTERESOVANjA I ŽELjE – od toga zavisi šta osoba hoćeda radi. To je osnovni faktor. Bolji uspeh se postiže ako se radi ono što se želi, ali samo interesovanja ne mogu biti garancija za uspeh na poslu.

SPOSOBNOSTI – od njih zavisi šte osoba može da radi. Tu spada opšta inteligencija, matematička ( lako i brzo operisanje brojevima), prostorna orijentacija ( sposobnost prostornog predstavljanja, snalaženja i orijentisanja ), verbalne sposobnosti ( veština govornog izražavanja, razumevanja i baratanja rečima ), psihomotorna sposobnost ( spretnost ruku, prstiju, šake ).

OSOBINE LIČNOSTI – šta će neko odabrati zavisi od toga kakav je. Potrebno je voditi računa da li je čovek: savestan, odgovoran, istrajan, strpljiv, tačan, precizan, realan, radoznao, komunikativan, društven, otvoren, srdačan, povučen, nervozan, agresivan, izdržljiv, uporan…

ZDRAVLjE – veoma važan faktor. Postoje zanimanja u kojima ne bi mogla da radi osoba sa ravnim tabanima, krivom kičmom, slabim vidom i sluhom, alergijama na boje i isparenja, slabim plućima, osobe kojima drhte ruke, koje pate od vrtoglavice, imaju strah od visine…

POZNAVANjE MREŽE SREDNjIH ŠKOLA – važno je znati koje srednje škole postoje, uslovi upisa, predmeti koji se izučavaju, trajanje, mogućnosti zapošljavanja posle završetka, mogućnosti daljeg školovanja…

POZNAVANjE ZANIMANjA – neophodno je poznavati zanimanje za koje se osoba opredeljuje: šta se radi, čime se radi, na čemu se radi, šta se od radnika zahteva u pogledu rada i zdravlja, uslovi rada, sposobnosti, osobine ličnosti, pozitivne i negativne strane zanimanja.

DRUŠTVENE POTREBE – veoma je važno znati da li se željeno zanimanje traži ili ne, da li se posle školovanja može zaposliti, koliko je traženo neko zanimanja.

Prilikom opredeljivanja za zaminanje neophodno je sve ove faktor uzimati u obzir i tako napraviti dobar izbor.

SREDNJA UMETNIČKA ŠKOLA "BOGDAN ŠUPUT"

Poštovani učenici, ako imate talenat i zainteresovani ste za umetnost ( grafički dizajn, enterijer, tekstil, ambalaža…) ili prosto uživate u crtanju, možete da posetite FB stranicu

https://www.facebook.com/skolazadizajnnovisad

Stranica se ažurira nedeljno i nude se sve informacije i fotografije vezane za srednju umetničku školu ,,BogdanŠuput’’. Ako su vam potrebne neke informacije, mimo onoga što piše na  samom profilu, možete poslati poruku u Inbox i ubrzo ćete dobiti odgovor.